U aktuelnom vremenu, kada je čovek kao individua više no ikad zapljusnut subjektivnim i objektivnim problemima s jedne strane, i "brzim i lakim" rešenjima sa druge, mišljenja smo da bi stanovnici Srbije i okruženja trebalo da imaju alternativu u vidu štiva koje ima dokazanu praktičnu upotrebljivost a rezultat je rada priznatih stručnjaka.

Ediciju Obala smo zamislili kao pitomu obalu na koju čitalac – putnik pristaje kako bi se okrepio, prošetao, razmislio ili možda samo ćutke posmatrao reku pred sobom. Čitalac - putnik se potom vraća u svoj brod i nastavlja put, spremniji da pribrano i otvorenih očiju dočeka sve što ga čeka na putešestviju zvanom Život.

Stručne teme izdanja prilagođene su široj čitalačkoj publici a korak-po-korak uputstva omogućuju kvalitativne životne promene osobama suočenim sa stresom koji donosi savremeno doba. Izbor izdanja određen je procenom oblasti za koje smatramo da su u Srbiji i okruženju trenutno nedovoljno razvijene. Povratne reakcije čitalaca ohrabrile su nas da nastavimo putem kojim smo krenuli, odnosno putem koji podrazumeva odricanje od zavodljivih naslova lake psihologije u cilju posvećivanja kvalitetnim, konkretnim i pre svega korisnim delima iza kojih ćemo kao izdavačka kuća i kao pojedinci u svakom trenutku moći da stanemo.

Kada je u pitanju Obala - naš cilj je da na srpskom jeziku predstavimo najbolja svetska izdanja iz oblasti psihologije i samopomoći.

Dr Mark Vilijems

Mark Vilijems, profesor je kliničke psihologije na Oksfordskom univerzitetu u Velikoj Britaniji. Od 1983. do 1991. bavio se naučno istraživačkim radom pri Univerzitetu Kembridž nakon čega je bio profesor kliničke psihologije na Univerzitetu Vejls u Bangoru, gde je osnovao univerzitetski Institut za istraživanja medicinske i socijalne brige kao i Centar za istraživanje potpune svesnosti.

Autor je sledećih dela: The Psychological Treatment of Depression i Cry of Pain: Understanding Suicide and Self-Harm.

Koautor je knjiga Cognitive Psychology and Emotional Disorders i Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Depression: A new Approach to Preventing Relapse.

Istraživanja koja vrši na polju kliničke i eksperimentalne psihologije fokusiraju se na razumevanje psihičkihih procesa koji se nalaze u osnovi depresije i suicidnog ponašanja, kao i na razvoju novih psiholoških tretmana.


Dr Džon Tizdejl

Dr Džon Tizdejl radio je na Odseku za psihijatriju na Univerzitetu Oksford, zatim u CBSU (Cognition and Brain Sciences Unit). Bio je i gostujući profesor Instituta za psihijatriju na londonskom univerzitetu.

Koautor je knjiga: Affect, Cognition and Change i Mindfulness- Based Cognitive Therapy for Depression: A New Approach to Preventing Relapse.

Dr Tizdejlovim istraživanjem ispitani su osnovni psihološki procesi i primena razumevanja datih procesa na razvoj terapije emocionalnih poremećaja. Njegovo dugogodišnje istraživanje uključivalo je ispitivanje kognitivnih pristupa u razumevanju i tretiranju kliničke depresije, a on je bio jedan od pionira istraživanja kognitivne terapije u Velikoj Britaniji.

U skorije vreme, otkrića njegovog ranijeg istraživanja primenjena su na razvoj i procenu kognitivne terapije zasnovane na potpunoj svesnosti.


Dr Zindel Segal

Dr Zindel Sigal predsednik je Udruženja za kognitivno bihejvioralnu terapiju pri Centru za zavisnost i mentalno zdravlje, profesor je na odsecima za psihijatriju i psihologiju i predsednik psihoterapijskog programa na odseku za psihijatriju, na Univerzitetu u Torontu.

Koautor je naslova Interpersonal Process in Cognitive Therapy, Cognitive Vulnerability to depression, and Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Depression: A New Approach to preventing Relapse.

Njegovo istraživanje pomoglo je označavanju psiholoških oznaka za povratnu osetljivost u odnosu na afektivne poremećaje.


Dr Džon Kabat-Zin

Dr Džon Kabat-Zin naučnik je, pisac i učitelj meditacije. Profesor je saradnik u medicinskoj školi na masačusetskom univerzitetu, gde je bio izvršni direktor Centra za potpunu svesnost u medicini, zdravstvenoj nezi i društvu, i osnivač i direktor svetski poznate Klinike za redukciju stresa.

Autor je sledećih naslova: Full Catastrophe Living: Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness; Wherever You Go, There You Are: Mindfulness Meditation in Everyday Life; i Coming to Our Senses: Healing Ourselves and the World through Mindfulness.

Njegov rad povezan je sa rastućom primenom potpune svesnosti u institucijama kao što su škole, korporacije, zatvori i profesionalni sportski timovi, kao i u domenima medicine i psiologije.

Sazivač je Kolegijuma akademskog zdravstvenog centra za integrativnu medicinu i potpredsednik odbora Instituta Mind and Life, grupe koja organizuje dijaloge između dalaj-lame i zapadnih naučnika, kako bi promovisala dublje razumevanje različitih znanja.