Stopalo kineske žene

Format: 140x205mm

Broj stranica: 154

Kad se vrati Rozmari

Format: 140x205mm

Broj stranica: 134

Jelena Lukić

Jelena Lukić jedno je od zagonetnijih imena domaće književnosti 21. veka.

Njena čudesna plovidba kroz pisanu reč počela je u srednjoškolskim danima i traje do danas, sa manjim ili većim prekidima. Prvu zbirku priča Pred odlazak u kamin objavila je 1994. godine.
Drugu zbirku priča, Plagijat, objavljuje 1997. a zbirku pesama Kako smo se igrali sa pokojnom bakom objavljuje 2002. godine. Za svoj prvi roman Escajg za teletinu dobila je nagradu za Roman godine u Zagrebu.
Stopalo kineske žene je njen drugi roman. Autor je drame Sava raka Tinu, kao i drame Kritika čistog uma koja je izvedena u teatru MBH u Beču.
Poslednjih 15 godina bavi se novinarstvom.
Jelena je autor i osnivač poetsko-vinskog kabarea Kad se vrati Rozmari, koji njenim rečima udahnjuje novi život a gostima pruža plovidbu kroz reči, muziku i vino.

To je O Jeleni , zvanično.

A O Jeleni , nezvanično?

Nezvanično, svi koji su nekad, negde, naleteli na Jeleninu čuvenu pesmu Ničija ili Korak niz ulicu ili neku treću, tragaju po internetu u želji za Još. Za još zamamnih poetskih priča koje su i ljubav i krv i vešta reč i suze i putovanja i smeh i ironija. Neiskusan čitalac u tom traganju neizostavno će se zbuniti. Nekad će mu prilikom guglanja iskočiti Jelena Lukić, katkad Jelena Marković, a nekad opet Jelena Marković Lukić*.

* Jelena je danas udata, te se preziva Lukić. Samo Lukić. No, njeno devojačko Marković i dalje voli da joj se obmotova oko imena i zbunjuje svet.

Svi oni koji vole Jelenu, žudno tragaju za njenim rečima i pitaju se gdejezabogataženanestala?, sada mogu da predahnu. I sačekaju još samo malo. Do avgusta. U avgustu će Magona objaviti zbirku Jeleninih pesama i priča Kad se vrati Rozmari. Naći će se tu i Sarajevski i Bečki ciklus, i ciklus Rozmari i... I još štošta.

A za nekoliko dana, po drugi put, svetlost dana ugledaće Jelenin roman Stopalo kineske žene ili kako je selo naučilo osećaje. Roman o jednoj ženi, o jednom Kosti i o jednom Borisu. O selu. O ljubomori i strasti. O konjima. O slobodi i traganju za ispunjenjem. Više o romanu možete pročitati OVDE.

Jelena O sebi kaže da je majka dva sina, udomiteljka pasa i vlasnica večito rasturenog radnog stola.

Još O Jeleni?

Pročitajte sjajni intervju koji je sa Jelenom prošle godine uradila Dijana Knežević: http://wannabemagazine .com/ wannabe-intervju-jelena-lukic/